Om Gildehallen

Velkommen til Gildehallen på Borre –

en unik og storslått rekonstruksjon av en vikingtids festsal!

 

fanfare

Velkommen til Gildehallen! Foto: Espen Winther

Gildehallen er en rekonstruksjon av en av vikingtidens store festsaler. Det ble i 2007 funnet avtrykk av slike haller på Borre, og det blir mer og mer tydelig at Borre var et maktsentrum allerede fra før vikingtiden.

Når man skulle rekonstruere en slik hall, er det første problemet at man rett og slett ikke vet hvordan de så ut.

Hallen er derfor rekonstruert utfra arkeologiske teorier, og man har tatt mytiske kilder som f.eks. sagnet om Beowulf på alvor når man skulle bestemme hallens utforming. Resultatet er  et bygg som er helt unikt i verden – i tillegg til å være en fryd både for øyet og for historisk interesserte.

Utvendig er takspon møysommelig lagt, og taket prydes av en flott mønekam. Lyra er utsyrt med vakre treskjæringer, og hovedinngangen fått en nydelig utskåret portal.

Gildehallen - Foto Klasbu

Gildehallen – Foto: Kausland

Innvending er hallen utstyrt med ildsted, benker og bord med håndskårne bordstøtter, og Odins ravner Hugin og Munin har funnet seg godt til rette blant bjelkene.

De utsøkte treskjæringene på de midtre bærestolpene, stavene, i hallen forteller hver sin historie, som til sammen danner bakgrunn for hallen. Historiene som fortelles var myter allerede i vikingtid, og det kan tenkes at de også da prydet slike haller. Treskjæringene er gjort for hånd (maskin er brukt for å frese ned dybden), og er formet utfra den såkalte Vestfoldstilen, hovedsaklig basert på funn fra Oseberg.

I 2015 startet arbeidet med å male portalen og søylene. Det mange ikke vet, er at vikingene var svært glad i sterke og livlige farger. Spesielt farger som rødt og blått som var prangende og kunne være vanskelige og dyre å fremstille var ettertraktet, og eliten kunne bruke slike farger for å markere sin status. Fargeleggingen av søylene og portalen i Gildehallen er nøye planlagt utfra arkeologiske kilder. Les mer om maleprosjektet og vikingenes fargedilla på Kulturarvs hjemmesider.

Mange av bygningsdelene er bearbeidet  for hånd med økser og høvler (skjøver, eller pjål). Det har vært omtrent 2800 m2 som har få en tilnærmet tidsriktig overflate, og vi applauderer ferdighetene og sjelen som er lagt ned i arbeidet av håndverkere over lang tid, sommer som vinter. Dette er et bygg å være stolt av.

Keramikk og vakre vikingglass til servering har kommet på plass, og skinnfeller fra spelsau til å sitte på. Vi ønsker imidlertid ikke å stoppe her, og håper å se veggene prydet med billedvever, et høysete må hallen ha, og andre ting vi kan finne på!

Historikk
Fra arkeologien kjenner vi denne typen hallbygninger fra 300-tallet og fremover. De består oftest av et stort rom, der ildstedet fungerte som den sentrale kilden til lys og varme. Gjenstandsfunn fra disse hallene tyder på at de har hatt en offisiell funksjon. Vanlige funn er eksklusive glass, våpen, gull og andre gjenstander som skiller seg ut fra hverdagslig liv og virke. Hallen kan betraktes som et seremonielt rom egnet til å uttrykke og opprettholde slekten og slektlinjens betydning. Funnene som forekommer i hallene er konsekvente i forhold til dette i form av spor etter høyseter, rester av måltider og drikkeritualer. Her ble det med stor sannsynlighet holdt bryllup og begravelser, der arv og eiendom ble overført til kommende generasjoner.

Les mer om bakgrunnen for hallens spesielle konstruksjon og sammenhengen med stavkirkene i denne artikkelen.

Opplev Gildehallen

Billetter kan kjøpes på Midgard og i hallen, og gjelder for begge steder. Hvis du er nysgjerrig på historiene som skjuler seg i treskjæringene og vil vite mer om dette unike og storslåtte bygget, kan omvisninger bestilles her.

Ønsker man å ha en historisk firmafest eller privat arrangement, kan Gildehallen bookes til dette formålet. Vi serverer utsøkte historiske måltider basert på råvarer som også var tilgjengelige i vikingtiden, og man får formidling om ulike temaer fra perioden. Ta kontakt for nærmere avtale og booking.

IMG_1431 lite

Gildehallen dekket til fest. Foto: Midgard

 

Forrige artikkelGilde i Gildehallen Neste artikkelLunsj i Gildehallen